Bipolar bozukluk, en belirgin özelliğinin kişinin duygudurumunda birbirine zıt iki yönde, aşırı değişimlerin olduğu ruhsal bir bozukluktur. Bu değişikliklerin bir ucu mani dönemi, diğer ucu ise depresyon dönemidir. Hastalık dönemleri dışında ise kişi çoğunlukla hemen tamamen normale döner.
Manik dönemdeyken kişi (hastalık öncesindeki kişiliğine ve içinde bulunduğu gerçeklere uygun olmayan bir biçimde) kendini çok özgüvenli ve iyi hisseder, çok neşeli ve keyiflidir, mutluluk ve coşku içindedir. Buna rağmen duyguları çok çabuk değişebilir, bir ihtiyacı karşılanmadığında ya da bir isteği engellendiğinde çabucak öfkelenir ve öfkesini kontrol etmekte zorlanır. Buna ek olarak aşağıdaki belirtilerden en az 3-4’ünü yaşar:
Bazen bu belirtilere sanrılar (diğer insanların inanıp inanmadığına bakılmaksızın sürdürülen, tersinin doğru olduğuna dair açık ve tartışmasız kanıtlar olmasına karşın değiştirilemeyen gerçek dışı inançlar), varsanılar (gerçekte var olmayan şeyleri görmek, işitmek vb.) gibi gerçeği değerlendirme bozuklukları eklenebilir. Bu sanrı ya da varsanıların içeriği çoğunlukla kişinin içinde bulunduğu manik duygudurumla uyumludur: “Erdim, peygamberim, Tanrı’yım, başbakanım, dünyanın kralıyım, bunları bana söyleyen sesler var, bunları ima eden mesajlar alıyorum” vb.
Bipolar bozukluğun seyrinde maninin daha hafif bir biçimi olan hipomani de görülebilir. Hipomani, yukarıda söz edilen mani belirtilerinin daha hafif yaşandığı, kişinin yaşamını mani kadar olumsuz etkilemeyen, gerçeği değerlendirme bozukluğunun olmadığı bir tablodur.
Bipolar bozuklukta mani dönemlerinin yanı sıra depresyon dönemleri de olur. Depresyon dönemi sinsi bir biçimde başlayabilir ve mani dönemlerine göre genellikle daha uzun süreli olur. Bipolar bozukluğu olan kişilerin yaşadıkları depresyonun, sadece depresyon yaşayanlara göre bazı farklı özellikleri vardır; ki bu özellikler söz konusu olduğunda kişinin bipolar bozukluk açısından daha dikkatli değerlendirilmesi gerekir: ailesinde bipolar bozukluğu olan birinin olması, antidepresan ilaç kullanımı ile mani dönemi yaşama, depresyonların erken yaşta başlaması, depresyon sürecinde çok yeme – çok uyuma, aşırı halsizlik, hareketlerde aşırı yavaşlama.
Bazen kişi aynı anda mani ve depresyon belirtileri yaşayabilir. Bu durumda kişinin geçirdiği hastalık döneminin karma özellikler gösterdiği söylenir.
Kaynak: