Bulimiya nervoza yaşayan kişinin tekrarlayan bir biçimde tıkınırcasına yeme atakları ve kilo alma korkusuyla yediklerini uygunsuz biçimlerde telafi etme davranışları olur. Yeme atağı sırasında kişi yemek yemeyle ilgili denetiminin ortadan kalktığını hisseder, kendini durduramaz, belli bir zaman diliminde çoğu kişinin yiyebileceğinden fazla miktarda yiyecek tüketir.

Atağı takiben ise kilo almayı engellemek için kendi kendini kusturma, laksatif veya idrar söktürücü ilaçlar kullanma, neredeyse hiç yememe ya da aşırı spor yapma gibi uygunsuz telafi edici davranışlarda bulunur. Tablo ağırlaştıkça bu atak ve uygunsuz telafi etme davranışlarının sıklığı ve şiddeti artar.

İçinde bulunduğu kısır döngü kişinin yaşam kalitesini (sağlığını, işini, ilişkilerini) olumsuz etkiler. Bu bozuklukta kişinin kendine verdiği değer bedeninin biçimi ve ağırlığından çok fazla etkilenir.

Son Eklenenler

Dışavurumcu Terapiler

Dışavurumcu terapiler, dışavurumcu sanat terapisi ve yaratıcı sanat terapileri (resim terapisi, dans/hareket terapisi, tiyatro terapisi,…

4 yıl ago

EMDR

EMDR’nin açılımı “Eye Movement Desensitization and Reprocessing”; Türkçe karşılığı ise “Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden…

4 yıl ago

Bilinçli Farkındalık

Giriş Bilinçli farkındalık; kişinin dikkatini, tarafsız bir tutumla, şu an gerçekleşmekte olan yaşantısına yöneltmesini amaçlayan…

4 yıl ago

Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu

Tıkınırcasına yeme bozukluğu yaşayan kişinin tekrarlayan bir biçimde tıkınırcasına yeme atakları olur. Bu ataklar sırasında…

4 yıl ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervozası olan kişinin beden ağırlığı yaşı ve cinsiyetine göre olması gereken en düşük ağırlıktan…

4 yıl ago

Konversiyon Bozukluğu

Konversiyon bozukluğu yaşayan kişide bir ya da birden fazla sinir sistemi yakınması vardır. Bu yakınmalar…

4 yıl ago